8 λόγοι που κολλάει η ζυγαριά

8 λόγοι που "κολλάει" η ζυγαριά

Είστε τυπικοί και πιστοί στο διαιτολογικό πρόγραμμά σας, δεν χάνετε το καθιερωμένο ραντεβού σας με το γυμναστήριο και παρόλα αυτά η ζυγαριά δεν κατεβαίνει; Τι μπορεί να φταίει; 8 λόγοι που κολλάει η ζυγαριά

Άγχος

Το έντονο και επαναλαμβανόμενο άγχος ερμηνεύεται από τον ανθρώπινο εγκέφαλο σαν μια στρεσογόνος κατάσταση. Σε αυτή την περίπτωση αυξάνεται η παραγωγή κορτιζόλης. Τα υψηλά ποσοστά κορτιζόλης οδηγούν σε αυξημένη παραγωγή λίπους και εναπόθεση του στην κοιλιακή χώρα. Τα αποτελέσματα αυτής της κατάστασης ενισχύονται όταν συνδυάζονται με την επόμενη αιτία, που είναι η έλλειψη ύπνου.

Έλλειψη ύπνου

Πολλές μελέτες συνδέουν την έλλειψη ύπνου με την κατάσταση της υγείας μας και με τον μεταβολισμό μας. Η διαταραχή του μεταβολισμού επηρεάζει και μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του λίπους και άρα του βάρους με τελικό αποτέλεσμα την παχυσαρκία. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να αυξήσει και το αίσθημα την πείνας έχοντας σαν αποτέλεσμα να πεινάμε και να τρώμε περισσότερο από το κανονικό.

Φαρμακευτική αγωγή

Υπάρχουν φάρμακα όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στην καταπολέμηση της κατάθλιψης, της ημικρανίας, του διαβήτη και της αρτηριακής πίεσης, τα οποία ευθύνονται για αύξηση του σωματικού βάρους έως και 4 κιλά το μήνα. Ακόμα και μια θεραπεία με ορμόνες θα μπορούσε να προκαλέσει την αύξηση βάρους. Φαρμακευτικά σκευάσματα ευθύνονται επίσης για κατακράτηση υγρών, επιβράδυνση του μεταβολικού ρυθμού και συνεπώς επηρεάζουν με αυτό τον τρόπο την απώλεια βάρους. Αν ακολουθούμε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής και εκγύμνασης και δεν έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα θα πρέπει να συμβουλευτούμε την γνώμη του γιατρού για τα φάρμακα που παίρνουμε.

Εμμηνόπαυση

Οι ορμονικές διαταραχές, αυτής της χρονικής περιόδου, επηρεάζουν την ψυχική υγεία και το μεταβολισμό ρυθμό των γυναικών και έχουν σαν αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους και του λίπους στην περιοχή της κοιλιάς. Αυτό συμβαίνει ακόμα και χωρίς να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες.

Παθήσεις

Ο υποθυρεοειδισμός είναι πάθηση του θυρεοειδούς αδένα, κατά την οποία ο αδένας αυτός υπολειτουργεί σε σχέση με τις ανάγκες του ατόμου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ταχεία αύξηση του βάρους ή στην μη απώλεια κιλών. Συμπτώματα όπως πρήξιμο, ανεξήγητο αίσθημα κόπωσης και πονοκέφαλοι είναι πιθανές ενδείξεις υποθυρεοειδισμού και συστήνονται εξετάσεις για την διερεύνησή του.

Προεμμηνορησιακό σύνδρομο

Μιλάμε για τις “περίεργες μέρες” πριν την έμμηνο ρύση που νιώθουμε πρήξιμο και φούσκωμα. Πρόκειται για κατακράτηση υγρών που θα υποχωρήσει μετά το τέλος της περιόδου και τότε θα φανεί η πρόοδος μας.

Αφυδάτωση

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από 70% νερό περίπου. Από τα πρώτα συμπτώματα της αφυδάτωσης είναι η δυσκοιλιότητα και μετά το ότι δεν χορταίνουμε, δηλαδή δεν αισθανόμαστε κορεσμό. Έτσι ο οργανισμός μας μπερδεύει το αίσθημα της δίψας με το αίσθημα της πείνας! Νερό, φρούτα και λαχανικά είναι οι σύμμαχοί μας στην ενυδάτωση.

Υπερβολική μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων

Η υπερβολική μείωση των θερμίδων που λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση, αποφεύγοντας να τρώμε όλα τα γεύματα μας, θα οδηγήσει τον οργανισμό μας να μειώσει τον μεταβολικό ρυθμό του. Οι περιοριστικές και υποθερμιδικές δίαιτες δεν επιτρέπουν την διατήρηση της άλιπης μάζας του σώματος και αυτό δεν επιτρέπει στον οργανισμό μας να δουλεύει καλά. Η σωστή απώλεια κιλών θέλει ήπιο υποθερμιδικό διαιτολόγιο ώστε να έχουμε ενέργεια και μεταβολικό ρυθμό στα ύψη!

Άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να θεωρηθούν σαν αιτίες που δείχνουν κολλημένη την ζυγαριά μας είναι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η κατακράτηση υγρών και οι γαστρεντερικές διαταραχές. Παραπάνω ποτηράκια κρασί τείνουν να προκαλούν κατακράτηση και πρήξιμο στον οργανισμό μας, οπότε καλό θα ήταν να περιορίσουμε την κατανάλωση σε 1 με 2 την εβδομάδα, αν θέλουμε να δούμε την ζυγαριά να κατεβαίνει. Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος απώλειας βάρους εντείνει την κατακράτηση υγρών και δεν επιτρέπει να γίνονται εμφανή τα αποτελέσματα μας στη ζυγαριά. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να το αποκλείσουμε αλλά να γνωρίσουμε καλύτερα τις κρυφές πηγές νατρίου που μας επηρεάζουν, δηλαδή τις παστές τροφές, τις έτοιμες σάλτσες και τις κονσέρβες. Η δυσκοιλιότητα και τα συμπτώματα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου επίσης μπορεί να μας κρύβουν τα αποτελέσματα της προσπάθειας μας.

Υπομονή, επιμονή και σωστές διατροφικές αλλαγές στην καθημερινότητα σας, που θα γίνουν οι αγαπημένες σας συνήθειες, είναι τα κλειδιά που θα φέρουν τον επιθυμητό στόχο πιο κοντά! Και να μην ξεχνάτε ότι η ζυγαριά δεν είναι πάντα ο απόλυτος κριτής της επιτυχίας σας, αν νιώθετε όμορφα στο αγαπημένο σας ρούχο σας αξίζουν συγχαρητήρια! Στο διαιτολογικό μας γραφείο προτείνουμε διαιτολόγια που μπορούν άμεσα να ξεκολλήσουν την ζυγαριά σας. Κλείστε το πρώτο σας ραντεβού τηλεφωνικά ή μέσω της φόρμας επικοινωνίας.

Photo by : Mason Masteka

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *