3 αλλαγές που θα βοηθούσαν στην εγκυμοσύνη

3 αλλαγές που θα βοηθούσαν στην εγκυμοσύνηΜπορείτε να προετοιμάσετε το σώμα σας μέσα από την διατροφή; Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή έχει μεγάλη σημασία για να αυξηθούν οι πιθανότητες. Ποιες 3 αλλαγές θα βοηθούσαν στην εγκυμοσύνη;

1. Αυξήστε τα επίπεδα του σιδήρου.
Ο σίδηρος χρησιμοποιείται για την μεταφορά οξυγόνου στο σώμα μας κι έτσι όταν τα επίπεδα σιδήρου είναι χαμηλά η προσφορά οξυγόνου μειώνεται. Η ανεπάρκεια σιδήρου είναι πιο διαδεδομένη στις γυναικές. Είναι σημαντικό να είναι καλά τα επίπεδα του σιδήρου από πριν γιατί οι ανάγκες αυξάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Από τις καλύτερες πηγές είναι το άπαχο κόκκινο κρέας αλλά και το λευκό κρέας, τα αυγά, τα θαλασσινά, τα καρύδια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης που προσφέρουν σημαντικές ποσότητες σιδήρου. Απαιτούνται 18mg/ημέρα αλλά στην εγκυμοσύνη αυξάνονται σε 27mg/ημέρα.

2. Αυξήστε τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β χρησιμοποιούνται στον μεταβολισμό ώστε να χρησιμοποιήσουμε την ενέργεια των τροφίμων. Από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη Β12 είναι οι σημαντικότερες για τις μέρες πριν την σύλληψη. Είναι απαραίτητες για υγιή νευρικά κύτταρα και ερυθρά αιμοσφαίρια. Οι απαιτήσεις κατά τα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης αυξάνονται οπότε είναι σημαντικό να είναι σε καλά επίπεδα πριν την σύλληψη.
Το φυλλικό οξύ περιέχεται στα δημητριακά ολικής άλεσης, το ψωμί και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Απαιτούνται 400 μg/ημέρα και αυξάνεται στα 600 μg κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται στο γάλα, τα θαλασσινά και το κόκκινο κρέας. Απαιτούνται 2,4μg/ημέρα και αυξάνεται στα 2,6μg/ημέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

3. Φτάνει ο ψευδάργυρος;
Ο ψευδάργυρος είναι ένα ανόργανο στοιχείο που απαιτείται για να δράσουν περισσότερα από 300 ένζυμα αποτελεσματικά στο σώμα μας. Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος τόσο στους άντρες αλλά και στις γυναίκες. Βρίσκεται στα στρείδια, στα ψάρια, στο κόκκινο κρέας αλλά και στα γαλακτοκομικά. Απαιτούνται 8mg/ημέρα και αυξάνονται στα 11mg/ημέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ωστόσο ιδιαίτερη σημασία έχει να έχουμε και υγιές ποσοστό σωματικού λίπους. Το σωματικό λίπος παίζει σημαντικό ρόλο στη γυναικεία γονιμότητα. Για μια γυναίκα το φυσιολογικό ποσοστό του σωματικού λίπους είναι μεταξύ 20-30% του σωματικού της βάρους (διπλάσιο ποσοστό από τους άνδρες). Αν το ποσοστό πέσει κάτω από το 18%, η ωορρηξία σταματά αλλά το ίδιο θα γίνει και αν αυξηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα (να αποτελεί δηλαδή το 50% του βάρους της) και θα οδηγήσει σε στειρότητα. Η ορμόνη που ονομάζεται λεπτίνη εκκρίνεται από τον λιπώδη ιστό στο αίμα ανάλογα με την ποσότητα του λίπους που αποθηκεύεται. Ο εγκέφαλος ανιχνεύει το σήμα της λεπτίνης στο αίμα και αυτό προάγει την ωορρηξία, όταν το επίπεδο είναι αρκετά υψηλό.

Αυτά είναι μόνο 3 από τα πολλά θρεπτικά συστατικά που καλό θα είναι να βελτιωθούν πριν την εγκυμοσύνη. Καλό θα ήταν πριν εκείνες τις μέρες μια προσεγμένη και ισορροπημένη σωστή διατροφή ώστε να προσφέρονται στο σώμα όσο πιο πολλά θρεπτικά συστατικά για να μην υπάρχουν ελλείψεις.

Στο διαιτολογικό μας γραφείο στη Θεσσαλονίκη μαθαίνουμε να ακολουθούμε μια ισορροπημένη και εύκολη διατροφή ωστέ να έχουμε ένα υγιές οργανισμό.

Photo by : Frank de Kleine

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *