Δίαιτα για επίπεδη κοιλιά
Ενώ κάνετε την γυμναστική σας συστηματικά και προσέχετε ιδιαίτερα το τι τρώτε, το “σωσίβιο” και το δυσάρεστο συναίσθημα του είναι πάντα εκεί. Δίαιτα για επίπεδη κοιλιά υπάρχει;
Δίαιτα για επίπεδη κοιλιά είναι η ισορροπημένη διατροφή βάσει της οποίας καταναλώνουμε καθημερινά τρόφιμα που βοηθούν σημαντικά στην καλή λειτουργία του εντέρου, στην μείωση του αισθήματος του φουσκώματος και στην απώλεια λίπους από την κοιλιά. Το θέμα αυτό που μας έχει απασχολήσει και σε προηγούμενο άρθρο (12 συμβουλές για επίπεδη κοιλιά) οφείλεται κυρίως στον σύγχρονο τρόπο ζωή που ευνοεί τη συσσώρευση λίπους ιδιαίτερα σε μέρη που όλους, άντρες και γυναίκες, μας κάνουν να νιώθουμε άσχημα (κοιλιά, γλουτούς κ.τ.λ.). Το λίπος στις περιοχές αυτές «κάθεται» πολύ εύκολα και φεύγει πολύ δύσκολα. Η εξήγηση αυτού του φαινομένου βρίσκεται στη φυσιολογία του λιπώδους ιστού. Η συσσώρευση του κοιλιακού λίπους δεν σχετίζεται πάντα με την παχυσαρκία. Αυξημένο κοιλιακό λίπος μπορεί να έχουν τόσο τα υπέρβαρα άτομα όσο και τα αδύνατα. Τα λιποκύτταρα χωρίζονται σε δυο κατηγόριες:
Λιποκύτταρα με ορμονοϋποδοχείς τύπου Β, δηλαδή γρήγορου μεταβολισμού
Λιποκύτταρα με υποδοχείς τύπου Α, δηλαδή αργού μεταβολισμού. Το λίπος με υποδοχείς τύπου Α βρίσκεται κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς, των γλουτών και των γοφών. Δυστυχώς μειώνεται πολύ δύσκολα, ακόμα και μετά από μεγάλες περιόδους δίαιτας.
Η δίαιτα για επίπεδη κοιλιά θα πρέπει να είναι πλούσια σε τροφές που βοηθούν σημαντικά στην απώλεια λίπους από την κοιλιά και αυτές είναι :
Άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα
Ελαιόλαδο
Σπανάκι
Λάχανο
Μαρούλι
Κρεμμύδια
Καρότα
Μπρόκολο
Μήλα
Όσπρια
Σέλινο
Δαμάσκηνα
Πουλερικά
Ψάρια, (ειδικά σαρδέλες στη σχάρα ή λιπαρά ψάρια, που χάρη στα απαραίτητα λιπαρά οξέα που περιέχουν κάνουν καλό, αρκεί να τρώγονται ψητά)
Τα μυστικά για επίπεδη κοιλιά είναι μικρές καθημερινές αλλαγές. Καλό θα είναι να αντικαταστήσουμε τα τρανς λιπαρά με μονοακόρεστα λίπη και θα δούμε το κοιλιακό λίπος να εξαφανίζεται. Τα τρανς λιπαρά υπάρχουν σε τρόφιμα όπως : μαργαρίνες ή άλλα φυτικά λίπη, τηγανιτά φαγητά, αρτοπαρασκευάσματα (γλυκά, κέικ, μπισκότα, κουλουράκια, κρουασάν, ντόνατς), δημητριακά ή μπάρες δημητριακών, μίγματα για τηγανίτες, έτοιμες ζύμες και κρούστες για πίτες, κατεψυγμένα ή προτηγανισμένα γεύματα. Ενώ τα μονοακόρεστα λιπαρά τα βρίσκουμε σε : ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, καρύδια, φουντούκια, αβοκάντο και ελιές (αλλά με μέτρο).
Ιδιαίτερη βοήθεια θα είχαμε αν επιλέγαμε να καταναλώσουμε μεταλλικό νερό, που είναι πλούσιο σε µαγνήσιο και φτωχό σε νάτριο, σύσταση που καταπολεµά τις κατακρατήσεις.
Τα αφεψήματα με μέντα ή λεβάντα ή ρίγανη ή βασιλικό, που ενισχύουν το πεπτικό σύστημα, θα ενισχύσουν τον σκοπό μας.
Τα λαχανικά ιδιαίτερα τα βραστά, που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες αλλά δεν ερεθίζουν το έντερο θα πρέπει να καταναλώνονται συχνά.
Μυρωδικά όπως ο μαραθόσπορος και το εστραγκόν, που έχουν χωνευτικές ιδιότητες, είναι κατάλληλα για να αρωματίζουμε τις σαλάτες μας.
Μαύρη σοκολάτα, που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε µαγνήσιο και λιγότερα λιπαρά από τη σοκολάτα γάλακτος θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο στην ποσότητα αλλά συχνά.
Από φρούτα καλό είναι να καταναλώνονται φράουλες, σύκα, ακτινίδια, που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και ωφέλιµα για το γαστρεντερικό σύστημα.
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι δεν υπάρχουν τρόφιμα με “στοχευμένη” λειτουργία. Το αποτέλεσμα της μείωσης του ποσοστού του σωματικού λίπους είναι ο συνδυασμός της σωστής διατροφής και της σωματικής άσκησης. Φροντίζοντας ωστόσο να παρέχουμε στον οργανισμό μας τρόφιμα πολύ καλής ποιότητας.
Στο διαιτολογικό μας γραφείο στη Θεσσαλονίκη, εδώ και 10 χρόνια, μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε τις καθημερινές ανάγκες του οργανισμού μας και μέσα από την μεσογειακή και σωστή διατροφή να χτίζουμε ένα υγιή και με καλό βάρος οργανισμό.
Photo by: Tanvir Sajib
Αφήστε μια απάντηση