Προβιοτικά και πρεβιοτικά

Προβιοτικά και πρεβιοτικάΤα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι διαιτολογικοί όροι προσθέτονται σε άρθρα και συζητήσεις.
Καλό θα ήταν να τους γνωρίσουμε για να τους αξιοποιήσουμε στην καθημερινότητα μας.
Την αρχή στο διαιτολογικό λεξικό μας θα την κάνουμε με τους όρους  προβιοτικά και πρεβιοτικά.

Πρεβιοτικά ονομάζονται οι σύνθετοι υδατάνθρακες που δεν μπορούν να διασπαστούν και να απορροφηθούν από τον γαστρεντερικό μας σωλήνα. Απαρτίζονται από ολιγοσακχαρίτες και φρουκτοολιγοσακχαρίτες (συστατικά που δεν πέπτονται δηλαδή).
Η κατανάλωση τους βοηθά στην ανάπτυξη των ωφέλιμων προβιοτικών μικροοργανισμών αφού δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους παθογόνους μικροοργανισμούς. Κύρια πρεβιοτικά είναι η ινουλίνη, οι γαλακτο-ολιγοσακχαρίτες και οι φρουκτοσακχαρίτες (σε αυτούς έχουν επικεντρωθεί οι μελέτες).

Πηγές πρεβιοτικών είναι οι μπανάνες, τα πράσα, τα κρεμμύδια, τα σπαράγγια, οι αγκινάρες, τα φασόλια σόγιας, οι κορινθιακές σταφίδες, το γιαούρτι, τα όξινα ρευστά γάλατα και φυσικά άλλα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά.

Προβιοτικά είναι οι μικροοργανισμοί που περιέχονται σε τρόφιμα ή σε συμπληρώματα διατροφής. Ο ορισμός του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας τα ορίζει ως ζωντανούς μικροοργανισμούς που μπορούν να ωφελήσουν τον ανθρώπινο οργανισμό.Τα πιο συνηθισμένα στελέχη είναι : lactobacilli και bilfidobacteria (lactobacillus casei, bildidobacterium infantis). Βάση μελετών τα προβιοτικά φαίνεται να επηρεάζουν την υγεία του πεπτικού σωλήνα:

  αναχαιτίζοντας την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων,
βοηθώντας στην πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών,
βοηθώντας στην παραγωγή βραχείας αλύσου λιπαρών οξέων για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος,
βοηθώντας στην πρόληψη ή μείωση των αλλεργιών σε ευπαθή άτομα,
ενισχύοντας την προάσπιση του οργανισμού κατά του διαβήτη,
προλαμβάνοντας την δυσκοιλιότητα, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου,
ενισχύοντας την μείωση της χοληστερόλης.

Πηγές των προβιοτικών είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζήμωση όπως δηλαδή το γιαούρτι, το κεφίρ και τα προϊόντα που δηλώνουν ότι περιέχουν ζωντανές καλλιέργειες.

Με λίγα λόγια τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί ενώ τα πρεβιοτικά είναι συστατικά των τροφίμων που χρησιμοποιούνται από τα προβιοτικά για την ανάπτυξη τους.

Συνδιάζοντας προβιοτικά και πρεβιοτικά μαζί έχετε ένα αχτύπητο δίδυμο το οποίο ονομάζεται συνβιοτικό. Μιλάμε δηλαδή για την πρόσληψη αυτών των θρεπτικών συστατικών μέσα από την διατροφή μας και πάντα με μέτρο.

Στο διαιτολογικό μας γραφείο εκπαιδευόμαστε ώστε να μπορούμε να αξιοποιήσουμε την δύναμη που μας δίνουν τα τρόφιμα ώστε να βελτιώνουμε το σωματικό μας βάρος και να προσασπίζουμε την υγεία του οργανισμού μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *