Συμπτώματα κακής διατροφής

Συμπτώματα κακής διατροφήςΠοια είναι τα συμπτώματα κακής διατροφής, εκτός από το σωματικό μας βάρος και την περίμετρο της μέσης; Η αύξηση του σωματικού βάρους ή η δυσκολία απώλειας κιλών θα έπρεπε να μας βάλουν σε σκέψεις για το τι μπαίνει στο στομάχι μας. Εύκολα μπορεί να αποδειχθεί ότι οι κακές διατροφικές μας συνήθειες μπορεί να οδηγήσουν σε διατροφικές ελλείψεις και εν συνεχεία σε προβλήματα υγείας που προκύπτουν από αυτές.

Υπάρχουν 7 σημάδια τα οποία καλό είναι να προσέχουμε σχεδόν σε καθημερινή βάση γιατί τα προβλήματα αυτά δεν εμφανίζονται εν μία νυχτί.

1. Τα μαλλιά μας είναι άγρια σαν άχυρο.

Τα όργανα του σώματος μας χρειάζονται την κατάλληλη διατροφή για να λειτουργούν σωστά και τα θυλάκια των τριχών δεν αποτελούν εξαίρεση. Οι δίαιτες της πείνας, που οδηγούν σε υποσιτισμό μπορεί να προκαλέσουν εύθραυστα μαλλιά – ή, ακόμη χειρότερα, απώλεια μαλλιών. Μελέτες δείχνουν δίαιτες που είναι χαμηλές σε πρωτεΐνες, απαραίτητα λιπαρά οξέα και θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη C, ο ψευδάργυρος και ο σίδηρος συνδέονται με την απώλεια μαλλιών, την αραίωση τους και την απώλεια της μελάγχρωσης. Στόχος μας λοιπόν οι άπαχες πηγές πρωτεϊνών (όπως τα αυγά ή ο ψητός σολομός), τα άφθονα φρούτα και τα λαχανικά, καθώς και οι ξηροί καρποί για να έχουμε υγιή μαλλιά.

2. Το δέρμα μας γερνά πρόωρα.

Η γήρανση είναι αναπόφευκτη. Αλλά η συνεχιζόμενη έρευνα δείχνει ότι μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή μπορεί να βοηθήσει την υγεία του δέρματος και να καθυστερήσει τα σημάδια της γήρανσης του. Μια έρευνα του 2012 αναφέρει ότι μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνες A, C, D και Ε – εκτός από τα βασικά αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή – έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στο δέρμα. Για να έχουμε όλα τα οφέλη και κατά συνέπεια μια πιο νεανική εμφάνιση, πρέπει να καταναλώνουμε πέντε ή περισσότερες μερίδες την ημέρα από φρούτα και λαχανικά.

3. Κακή στοματική υγεία

Η φλεγμονή ή η αιμορραγία των ούλων και της στοματικής κοιλότητας είναι σημάδια μιας κακής διατροφής. Η πολλή ζάχαρη είναι ο νούμερο ένα ένοχος για την τερηδόνα. Αν πηγαίνουμε στον οδοντίατρο για σφραγίσματα πάρα πολύ συχνά, πρέπει να σκεφτούμε πόσα ζαχαρούχα ποτά και τρόφιμα καταναλώνουμε. Επιπλέον, πρησμένα ούλα ή που αιμορραγούν συχνά συνδέονται με χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης C από την διατροφή μας. Μπορούμε να αυξήσουμε τη βιταμίνη C καταναλώνοντας τρόφιμα, όπως φράουλες, ντομάτες, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και πατάτες.

4. Ο εγκέφαλός μας αισθάνεται κουρασμένος

Έχουμε πρόβλημα με τη μνήμη μας ή με τη συγκέντρωση; Ο εγκέφαλος εξαρτάται από την καλή διατροφή για να έχει τις καλύτερες επιδόσεις του, οπότε μάλλον φταίει η διατροφή μας. Μια επαρκής πρόσληψη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι ιδιαίτερα σημαντική και παίζει ρόλο στη γνωστική ανάπτυξη σε όλα τα στάδια της ζωής. Για να πάρουμε την αφθονία των ωμέγα-3 από τα τρόφιμά μας μπορούμε να επιλέξουμε τροφές όπως τα καρύδια, οι σπόρους λιναριού και ο σολομός.

5. Έχουμε πεπτική δυσφορία

Τόσο η διάρροια και η δυσκοιλιότητα μπορεί να εμφανιστούν αν δεν τρώμε αρκετές φυτικές ίνες. Δυστυχώς, η πλειοψηφία των ανθρώπων απέχει από τις συστάσεις για την πρόσληψη των φυτικών ινών ( 25 γραμμάρια/ την ημέρα για τις γυναίκες και 38 γραμμάρια/ την ημέρα για τους άνδρες). Αν έχουμε κουραστεί από τις τυχόν ενοχλήσεις, πρέπει να ενισχύσουμε την πρόσληψη φυτικών ινών τρώγοντας περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως όπως το καστανό ρύζι και η βρώμη.

6. Δεν επουλώνονται σωστά οι πληγές μας

Τα ξυσίματα, τα κοψίματα ή τα μεγαλύτερα τραύματα για να επουλωθούν γρήγορα και καλά, χρειάζονται επαρκή παροχή θρεπτικών συστατικών. Αν θεραπεύονται αργά, η αιτία είναι η κακή διατροφή, η οποία επηρεάζει την αντοχή των νέων ιστών, το χρόνο αποκατάστασης και το πόσο καλά το σώμα μας εξουδετερώνει οποιαδήποτε μόλυνση που έρχεται μαζί με μια πληγή. Μελέτες έχουν δείξει ότι η επαρκής πρόσληψη θερμίδων, πρωτεϊνών και θρεπτικών ουσιών είναι απαραίτητη για τη σωστή επούλωση του τραύματος. Δίνοντας έμφαση στη διατήρηση μια υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής, το ανοσοποιητικό μας σύστημα θα λειτουργεί άψογα.

7. Αρρωσταίνουμε εύκολα

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα διαταράσσεται από ασθένειες και λοιμώξεις εξαιτίας των κακών διατροφικών συνηθειών. Η σωστή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στο να αντιστρέψουμε ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Επιλέγοντας τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Α, C και Ε, ψευδάργυρο, σελήνιο, σίδηρο και φολικό οξύ. Αυξάνοντας δηλαδή την κατανάλωσης περισσοτέρων φρέσκων φρούτων, ειδικά των εσπεριδοειδών, λαχανικών ( ειδικά πράσινων φυλλώδη λαχανικών) και δημητριακών ολικής αλέσεως, όπως ποπ κορν (χωρίς επιπλέον βούτυρο και αλάτι) και καστανό ρύζι.

Photo by: anna gutermuth

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *