Σακχαρώδης Διαβήτης

Σακχαρώδης ΔιαβήτηςΟ Σακχαρώδης Διαβήτης είναι η παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από υψηλές συγκεντρώσεις γλυκόζης στο αίμα. Έχουμε δύο τύπους σακχαρώδη διαβήτη : τον τύπο I, που είναι ινσουλινοεξαρτώμενος με ασθενείς με φυσιολογικό ή σχεδόν φυσιολογικό βάρος και τον τύπο II, που είναι μη ινσουλινοεξαρτώμενος και οι ασθενείς είναι συχνά παχύσαρκοι.

Η διατροφή παίζει τον κυριότερο λόγο για την αντιμετώπιση του. Με βασικούς της στόχους την διατήρηση ή την επίτευξη του ιδανικού βάρους, την καθημερινή κάλυψη των διατροφικών αναγκών του ατόμου, την επίτευξη της ευγλυκαιμικής κατάστασης και την διατήρηση του επιπέδου των λιπιδίων στο αίμα σε λογικά επίπεδα η δίαιτα στο διαβήτη πρέπει να είναι ισορροπημένη.

Η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρία (American Diabetes Association) έχει κάνει μια σειρά συστάσεων για όσους πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη και είναι οι εξής :

Γενικές συστάσεις ( και για τους δύο τύπους ) :

Επίτευξη και διατήρηση του επιθυμητού βάρους

Αποφυγή διαιτών που δεν είναι θρεπτικά ισορροπημένες

Αύξηση της κατανάλωσης φυτικών ινών

Περιορισμός του προσλαμβανόμενου λίπους

Περιορισμός της προσλαμβανόμενης χοληστερόλης

Μείωση της κατανάλωσης αλατιού

Μείωση της κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών

Ειδικές συστάσεις για τον διαβήτη τύπου I

Κατανάλωση γευμάτων ανά τακτές ώρες

Κατανάλωση επαρκούς ποσότητας για την πρόσληψη ενέργειας

Τακτική σωματική άσκηση

Περιορισμός πρόσληψης τροφών με απλά σάκχαρα

Περιορισμός πρόσληψης κορεσμένου λίπους περίπου στο 10% την ημερήσιων θερμίδων ή και λιγότερο

Ειδικές συστάσεις για τον διαβήτη τύπου II

Αυξημένη σωματική άσκηση

Κατανάλωση τακτικών και πολύ καλά ισορροπημένων γευμάτων

Περιορισμό των προσλαμβανόμενων θερμίδων

Ειδική μεταχείριση χρειάζεται ένα διαβητικό άτομο όταν βρίσκεται σε καταστάσεις όπως εγκυμοσύνη, θηλασμού, εγκαύματος ή κάποιου άλλου παθολογικού προβλήματος, σε περιπτώσεις με έντονη αθλητική δραστηριότητα ή έχει κάποιο ιδιαίτερο τρόπο ζωής.

Σημασία για τα διαβητικά άτομα έχει η διατροφική εκπαίδευση τους έτσι ώστε να μπορούν να καθορίζουν μόνοι τους το πρόγραμμά τους.

Τα ειδικά τρόφιμα για διαβητικούς καλό είναι να αποφεύγονται γιατί δεν έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής ότι έχουν πλεονεκτήματα έναντι των άλλων τροφίμων και επιπλέον καλλιεργούν την τάση για διαχωρισμό των διαβητικών ατόμων.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται τα παιδιά με διαβήτη. Η σωστή ενημέρωση των γονιών και η σωστή ψυχολογική υποστήριξη του παιδιού σε συνδυασμό θα φέρει τα σωστά αποτελέσματα.

Στο διαιτολογικό μας γραφείο βοηθάμε στην διατροφική εκπαίδευση ανθρώπων που έχουν διαγνωστεί με σακχαρώδη διαβήτη έτσι ώστε η καθημερινότητα τους να είναι απολαυστική και εύκολη.

Photo by : USDAgov

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *