Διατροφή για άνω των 50 ετών

Διατροφή για άνω των 50 ετώνΔιατροφή για άνω των 50 ετών σημαίνει καλό φαγητό και απόλαυση!

Η διατροφή για άνω των 50 επικεντρώνεται γύρω από την αντίσταση στις ασθένειες, τα υψηλότερα επίπεδα ενέργειας, τους ταχύτερους χρόνους ανάκτησης, την καλύτερη διαχείριση των χρόνιων προβλημάτων υγείας και την αυξημένη διανοητική οξύτητα. Η διατροφή για τους ανθρώπους άνω των 50 πρέπει να είναι τροφή για το σώμα, το μυαλό και την ψυχή.

Όσοι τρέφονται σωστά ζουν περισσότερο και είναι πιο υγιείς. Η προσεγμένη διατροφή κρατά τους μυς, τα οστά, τα όργανα και άλλα μέρη του σώματος υγιή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μία δίαιτα πλούσια σε βιταμίνες ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει από ασθένειες. Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου, την υψηλή αρτηριακή πίεση, τον διαβήτη τύπου 2, την απώλεια οστικής μάζας, τον καρκίνο και την αναιμία. Όσοι προσέχουν την δίαιτα τους καταναλώνουν και λιγότερες θερμίδες και διατηρούν υγιές σωματικό βάρος.

Προσεγμένη διατροφή σημαίνει καλή λειτουργία του εγκεφάλου τους. Ο εγκέφαλος χρειάζεται βασικά θρεπτικά συστατικά για να κάνει σωστά την δουλειά του. Η ποικιλία τροφίμων με πολύχρωμα φρούτα, φυλλώδη λαχανικά, ψάρια και ξηρούς καρπούς που είναι γεμάτα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Alzheimer.

Εστιάζοντας στα τρόφιμα :

Φρούτα : προτιμήστε ολόκληρα φρούτα αντί για χυμούς για περισσότερες φυτικές ίνες και βιταμίνες. Δοκιμάστε διάφορα φρούτα όπως μούρα, ανανά κ.α. (2-3 μερίδες την ημέρα)

Λαχανικά : Για να πάρετε περισσότερα αντιοξειδωτικά διαλέξτε σκούρα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως λάχανο, σπανάκι, μπρόκολο, καθώς και πορτοκαλί και κίτρινα λαχανικά, όπως τα καρότα, κολοκύθες, και γλυκοπατάτες. (3-4 μερίδες την ημέρα)

Σιτηρά : επιλέξτε με προσοχή και κυρίως δημητριακά ολικής άλεσης για περισσότερα θρεπτικά συστατικά και περισσότερες φυτικές ίνες. (3-4 μερίδες την ημέρα)

Πρωτεΐνη : Πρέπει να εντάξετε στην διατροφή τα ψάρια, τα φασόλια, τα μπιζέλια, τους ξηρούς καρπούς, τα αυγά, το γάλα, το τυρί και να μην βασίζεται στο κόκκινο κρέας.

Ασβέστιο, χρειάζεται επαρκή πρόσληψη ασβεστίου για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και των καταγμάτων των οστών. Μέσα από το γάλα, το γιαούρτι ή το τυρί ή μη-γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το tofu, το μπρόκολο, τα αμύγδαλα και το κατσαρό λάχανο.

Νερό, όσο μεγαλώνουμε κάποιοι από εμάς είναι επιρρεπείς στην αφυδάτωση, επειδή το σώμα μας χάνει λίγο από την ικανότητα να ρυθμίζει τα επίπεδα υγρών και η αίσθηση της δίψας δεν μπορεί να είναι τόσο έντονη. Πίνοντας νερό αποφεύγουμε λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, δυσκοιλιότητα, ακόμη και σύγχυση.

Βιταμίνη B, μετά τα 50, το στομάχι μας παράγει λιγότερο γαστρικό οξύ, που καθιστά δύσκολη την απορρόφηση της βιταμίνης Β-12, βιταμίνη που απαιτείται για το αίμα και τα νεύρα.

Βιταμίνη D, (χρειάζεται για την απορρόφηση του ασβεστίου και την τόνωση των μυών) για την καλύτερη πρόσληψη αυτής της βιταμίνης χρειάζεται η έκθεση στον ήλιο και ορισμένα τρόφιμα όπως λιπαρά ψάρια, κρόκο αυγού, και το εμπλουτισμένο γάλα.

Ένας ενήλικας άνω των 50 με ισορροπημένη, σωστή διατροφή και σωματική δραστηριότητα έχει καλύτερη ποιότητα ζωής.

Photo by : Erik Starck

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *