Διατροφή κατά τον θηλασμό

Διατροφή κατά τον θηλασμό

Τι σημαίνει ισορροπημένη διατροφή για την θηλάζουσα μητέρα;

Η σωστή διατροφή κατά τον θηλασμό για την γυναίκα δεν διαφέρει από την υγιεινή διατροφή που όλοι ανεξαιρέτως θα πρέπει να ακολουθούμε. Σημασία για μια θηλάζουσα έχει να τρέφεται σωστά και καλά η ίδια και στην συνέχεια και το μωρό της, τηρώντας τις βασικές αρχές της ισορροπημένης διατροφής, ποιότητα, ποικιλία, ποσότητα.

Η διατροφή κατά το θηλασμό χρειάζεται να περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων και όλα τα θρεπτικά συστατικά για να παρέχει καλής ποιότητας και επαρκούς ποσότητας γάλα στο νεογνό. Άρα θα πρέπει να περιλαμβάνει :

Πρωτεΐνη, για την σωστή σύσταση του μητρικού γάλακτος. Η πρωτεΐνη βρίσκεται σε τροφές όπως κρέας, ψάρι, αυγά, όσπρια, γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά και ξηρούς καρπούς. Συνεπάγεται, λοιπόν, ότι μια λεχώνα δεν χρειάζεται να καταναλώνει καθημερινά κρέας αλλά μπορεί να εμπολουτίζει το διαιτολογικό της πρόγραμμα και με άλλες τροφές-πηγές πρωτεϊνών.

Δημητριακά, για ενέργεια και πληρότητα. Η ομάδα των δημητριακών περιλαμβάνει τροφές όπως είναι το ψωμί, το ρύζι, τα μακαρόνια κ.α.

Λαχανικά και φρούτα, αν και πολύ συχνά ακούγονται κάποιες απαγορεύσεις για ορισμένα από τα τρόφιμα αυτών των δύο ομάδων. Αν δεν έχουν υπάρξει τουλάχιστον 2 φορές εμφάνιση συμπτωμάτων αλλεργίας ή κολικών στο μωρό δεν συντρέχει λόγος αποφυγής κάποιου τροφίμου. Το ίδιο ισχύει και για την κατανάλωση των οσπρίων.

Γαλακτοκομικά προϊόντα, που περιλαμβάνουν το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί. Καλό είναι να καταναλώνονται μέσα στη μέρα για να διαφυλάσονται οι αποθήκες ασβεστίου της μητέρας.

Ψάρι, όλα τα ψάρια μπορούν να καταναλωθούν από μία λεχώνα αλλά προτιμούνται τα μικρά ψάρια για να μην καταναλώσει είδη ψαριών με αυξημένη περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα. Το ψάρι αποτελεί πλούσια πηγή πρωτεΐνης, φωσφόρου και ιωδίου, που είναι απαραίτητο στοιχείο για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού.

Νερό, όσο νερό νιώθει ότι χρειάζεται πρέπει να πίνει η λεχώνα. Οδηγίες για πάρα πολύ νερό έχουν σαν αποτέλεσμα μόνο να την αγχώνουν.

Κατανάλωση αλκοόλ

Το αλκόολ περνάει στο μητρικό γάλα οπότε καλό θα ήταν τουλάχιστον για τον πρώτο μήνα της καθιέρωσης του θηλασμού να αποφευχθεί. Μετά περιστασιακά επιτρέπεται η κατανάλωση, αλλά να μην θηλάσει το μωρό για το επόμενο δίωρο.

Κατανάλωση καφέ

2 ποτήρια, πολύ καλά, φιλτραρισμένου καφέ μπορούν να καταναλωθούν, αλλά ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί και για τις άλλες πηγές καφεΐνης όπως τσάι, σοκολάτα, αναψυκτικά, ιδιαίτερα κατά τον πρώτο μήνα για να μην αντιδράσει το μωρό στην καφεΐνη με νευρικότητα, αϋπνία ή κολικούς.

Η διατροφή στο θηλασμό έχει να κάνει με τις ορέξεις και τα θέλω της μητέρας. Γενικά οι θηλάζουσες θα πρέπει να τρώνε σύμφωνα με τις ορέξεις τους και να μην πιέζονται. Να τρώνε όπως όλος ο κόσμος και να επιλέγουν υγιεινές τροφές, με όχι πολλά λιπαρά ή πολλά γλυκά. Το φαγητό της μητέρας δεν χρειάζεται υπερβολική ενασχόληση ή συνεχή ανησυχία. Κοινή λογική χρειάζεται.

Σωστό θα ήταν και η αποφυγή εξαντλητικών διαιτών ή η πλήρης αποφυγή ομάδων τροφίμων κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Ο θηλασμός είναι από τις πιο όμορφες περιόδους στη ζωή μιας γυναίκας.

Photo by David Leo Veksler

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *